Deze Uitgelicht gaat niet over wat er achter dit werk zit (een paard), maar over de voorkant van het proces, om precies te zijn: over de prijs van Like the Wind.

Laat ik beginnen met te zeggen dat dit niet geschreven is uit frustratie, maar om uit te leggen hoe het zit. Mijn werk verkoopt goed en als ik werkte om meer te verkopen, dan maakte ik ander werk. Maar ik maak regelmatig mee dat mensen de prijs van Kunst erg hoog vinden. Ze zeggen dan bijvoorbeeld tegen mij: “Wij hadden eerder aan iets van € 150,- gedacht.” Meestal wijs ik die mensen er dan op dat mijn schilderijen handgemaakt en uniek zijn, wat je van bijvoorbeeld een miljoenen keren op canvas afgedrukte poster die ook bij de buren hangt niet kunt zeggen. Voor sommige mensen is dat antwoord niet bevredigend. Voor die mensen maak ik deze rekensom.

Gisteren ben ik spielatten gaan halen voor een nieuw schilderij. Ik moest € 34,- afrekenen. Daar komt dan nog doek bij, nietjes, gresso; en vervolgens goede verf, penselen, vernis en schroefjes, oogjes en draad voor de ophanging. Met andere woorden, afhankelijk van de grootte van het doek, liggen de materiaalkosten ergens tussen de € 50,- en de € 150,-.

Hoeveel tijd ik aan een schilderij besteed, is natuurlijk variabel. Bovendien is er niet alleen de tijd dat mijn penseel het doek raakt. Er gaat aan elk schilderij ook altijd een fotosessie vooraf. Vervolgens moeten die foto’s geselecteerd en gecombineerd met kleur- en vormideeën. Het doek moet gemaakt, een opzet geschetst…

Toen ik het schilderij dat u hier ziet maakte, heb ik voor één keer alle uren die ik er aan besteedde geturfd. Dat waren er toen 50. Laten we dat aantal vermenigvuldigen met een redelijk uurloon voor een ZZP’er van € 35,- p/u (nog altijd minder dan wat mijn monteur mij rekent). De minimale kosten van het maken komen dan uit op 50 x 35 + 100 = € 1850,-

Let wel: dat is voor een saai, oninteressant en nietszeggend schilderij dat nooit zal winnen aan waarde. Dan heb je nog geen Kunst.

Wat is Kunst? Is het iets dat volgens anderen veel geld waard is, ondanks geringe functies of voordelen? Of is het iets waar je verliefd op wordt en dat je bij je wilt hebben: iets dat jou zelf veel waard is?

Ik denk dat laatste. Daarom valt er bij mij over de prijs altijd te praten. Maar voor € 150,- doe ik het niet.