Over Maurice Kummer

“De deurbel gaat. Voor de deur staat mijn afspraak: een grote stoere man op een stoere motor: Maurice. Ik laat hem binnen voor een goed gesprek. Dat gesprek is nodig voor een portret dat hij van mij en mijn lief gaat maken.

Binnen zagen we elkaar diepgaand door om een idee te krijgen over wat voor vlees we in de kuip hebben. Dat is voor hem nodig om zich een beeld van zijn model te vormen. Voor mij is het nodig om me te kunnen openen voor een persoonlijk verhaal. En dat persoonlijke verhaal is weer nodig voor een persoonlijk portret.

Maurice vangt het leven in letters en in beelden. Zeker bij een persoonlijk portret is dat spannend. De kunst is namelijk om de essentie van mensen en hun diepgewortelde gedachten en gevoelens te vertalen naar pakkende lijnen en levendige kleuren. En dat dan ook weer op een manier dat jij en je opdrachtgever tevreden zijn.

Een tijd later staat hij opnieuw voor de deur. Dit keer is hij met een minder stoere auto gekomen. In zijn handen een bedekt portret dat hij aan ons gaat onthullen. We staan alle drie gespannen te kijken terwijl de stof langzaam van het doek wegglijdt. Daaronder verschijnt gaandeweg een prachtig en kleurrijk portret waarin ons karakter, ons gevoel, onze geschiedenis en onze liefde is gevangen.

Maurice schildert. En dat doet hij met verve.”
Tekst: Marcel Moes

Maurice Kummer werd als Oostenrijker geboren in het zuiden van Nederland. Hij woont nu in Giesbeek in Gelderland, waar hij werkt alsĀ  portretschilder. Maurice Kummer studeerde cum laude af in Taal- en Cultuurstudies. Verder is hij autodidact.

Maurice Tgr Kummer heeft meerdere talenten. In het verleden schreef hij muziek, verhalen, gedichten en vier romans. Hij maakte honderden schilderijen, waarop hij de modellen waarmee hij werkte portretteerde. Op het moment maakt Kummer vooral sculpturen en assemblages van hout, schelpen, steen en been.

 

Literatuur

Na publicatie van het persoonlijke verhaal Nieuwe schoenen in de Querido-bundel Nieuwe verhalen van nieuwe schrijvers in 2001, stapte Maurice Kummer over naar de kleinere landelijke uitgeverij TIC. In 2004 verscheen daar de roman ZUUR VLEES. Deze werd genomineerd voor de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut. Daarna volgden Moro-reflex (2005), Sprank (2007) en Bokkensprongen (2009).

In 2018 bracht hij een verhalenbundel uit in eigen beheer: Over mannen en meer.

In 2020 bundelde hij op dezelfde manier zijn gedichten in de bundel ‘Herfstkatjes‘: een mooie combinatie van zijn gedichten met een bijpassend schilderij.

Kunstcollectief Gelderse Poort maakte in 2023 dit mooie portret van Maurice:

Graafschap TV maakte naar aanleiding van de expositie 7 voor 7aar een portret: