Over Maurice Kummer

Maurice Kummer werd als Oostenrijker geboren in het zuiden van Nederland. Hij woont nu in Giesbeek in Gelderland, waar hij werkt als  portretschilder. Maurice Kummer studeerde cum laude af in Taal- en Cultuurstudies. Verder is hij autodidact.

Kummers schilderijen kenmerken zich door gewaagde thema’s, een verzorgde grafische stijl en uitdagend kleurgebruik. Voor de uitwerking en thematiek van zijn schilderijen laat Maurice Kummer zich inspireren door zijn modellen en hun leefwereld. Veel werk is daarom een liefdevol portret van iemands ziel, of tenminste een deel daarvan. Hij laat daarmee sterke, zelfbewuste vrouwen zien in een wankele tijd. Hoewel sommige werken doen denken aan zeefdruk, is ieder werk met de hand geschilderd in vele dunne laagjes en met oog voor detail. Ieder schilderij is absoluut uniek.

Met zijn verhalen won Maurice Kummer diverse prijzen, zijn columns in Metro waren berucht, zijn gedichten zijn eenvoudig maar verwarrend.

Na publicatie van het persoonlijke verhaal Nieuwe schoenen in de Querido-bundel Nieuwe verhalen van nieuwe schrijvers in 2001, stapte Maurice Kummer over naar de kleinere landelijke uitgeverij TIC. In 2004 verscheen daar de roman ZUUR VLEES. Deze werd genomineerd voor de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut. Daarna volgden Moro-reflex (2005), Sprank (2007) en Bokkensprongen (2009).

Graafschap TV maakte naar aanleiding van de expositie 7 voor 7aar een portret: