Over Maurice Kummer

Maurice Kummer werd als Oostenrijker geboren in het zuiden van Nederland. Hij woont nu in Giesbeek in Gelderland, waar hij werkt als  portretschilder. Maurice Kummer studeerde cum laude af in Taal- en Cultuurstudies. Verder is hij autodidact.

Kummers schilderijen kenmerken zich door gewaagde thema’s, een verzorgde grafische stijl en uitdagend kleurgebruik. Voor de uitwerking en thematiek van zijn schilderijen laat Maurice Kummer zich inspireren door zijn modellen en hun leefwereld. Veel werk is daarom een liefdevol portret van iemands ziel, of tenminste een deel daarvan. Hij laat daarmee sterke, zelfbewuste vrouwen zien in een wankele tijd. Hoewel sommige werken doen denken aan zeefdruk, is ieder werk met de hand geschilderd in vele dunne laagjes en met oog voor detail. Ieder schilderij is absoluut uniek.

Met zijn verhalen won Maurice Kummer diverse prijzen, zijn columns in Metro waren berucht, zijn gedichten zijn eenvoudig maar verwarrend.

Na publicatie van het persoonlijke verhaal Nieuwe schoenen in de Querido-bundel Nieuwe verhalen van nieuwe schrijvers in 2001, stapte Maurice Kummer over naar de kleinere landelijke uitgeverij TIC. In 2004 verscheen daar de roman ZUUR VLEES. Deze werd genomineerd voor de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut. Daarna volgden Moro-reflex (2005), Sprank (2007) en Bokkensprongen (2009).

In 2018 bracht hij een verhalenbundel uit in eigen beheer: Over mannen en meer. Daarover zegt hij het volgende:

“Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik verhuisd. Dat je meubels moet versjouwen en je servies moet inpakken, dat is duidelijk. Maar ik ontdekte dit keer dat alle levensgruis van jaren een keer door je handen moet gaan. Daartussen zaten de restanten van een vorig leven, toen ik nog schrijver was in plaats van kunstschilder: dozen vol verhalen en gedichten. Sommigen waren heel erg oud, andere meer recent, sommige eerder gepubliceerd in literaire tijdschriften, bundels of dagbladen, andere waren nooit verder gekomen dan de doos waar ik ze uit haalde. Hoe vier je dat je 10 jaar professioneel kunstschilder bent? In dit geval door die verhalen uit al die jaren daarvoor te selecteren en te bundelen.”

In 2020 bundelde hij op dezelfde manier zijn gedichten in de bundel ‘Herfstkatjes‘: een mooie combinatie van zijn gedichten met een bijpassend schilderij.

Graafschap TV maakte naar aanleiding van de expositie 7 voor 7aar een portret: