Dit is een oproep voor een speciaal kunstproject dat zich wil keren tegen de druk op vrouwen om aan een ideaalbeeld te voldoen. Ik ben geen fotograaf, maar een kunstschilder en ik werk aan de hand van fotoshoots. In dit geval zoek ik vrouwen die geen probleem hebben met (anonieme) naaktfotografie. Verdere uitleg lees je hieronder.

Dit is een algemene tekst, om te informeren over kunstproject ‘Iedereen anders’, waaraan gelukkig al heel wat mensen meewerken, want de veelheid moet een kracht worden. De modellen met wie ik eerder werkte, weten dat iedereen kan vertrouwen op de respectvolle benadering die mijn werk kenmerkt.

Ik wil dit jaar dus een nieuw project opstarten, dat ingaat op een tijdgeest van verpreutsing en tegelijkertijd bodyshaming. Na het sporten wordt gedoucht in ondergoed en steeds meer jonge vrouwen laten hun gezicht of lijf verbouwen om aan een akelige norm te kunnen voldoen.

Ieder lijf is (gelukkig) verschillend. De schoonheid van die verscheidenheid zou ik willen laten zien door een veelheid aan borsten en/of billen te tonen (alleen dat, dus anoniem), wel altijd omkaderd door handen, zodat ook de onterechte schaamte een beeld krijgt. Stel je het effect voor van bijvoorbeeld 12 of 24 paar heel verschillende billen op 1 doek, alle ongeveer hetzelfde in beeld gebracht. De herhaling zal seksualisering onderdrukken, de diversiteit zal de intimiteit van het beeld versterken en het geheel minder statisch maken. Tenminste, dat is het idee.

Qua vorm zal het eindresultaat een beetje gaan lijken op de foto bij dit bericht, hoewel daarvoor de schuifpuzzel inspiratiebron was. Dit keer wil ik mij dus echt specifiek richten op onterechte seksualisering van naakt en bodyshaming, waardoor vrouwen in deze tijd onzeker worden over hun lichaam.

Dan nu, uiteraard, mijn eigenlijke oproep, die zonder inleiding te brutaal zou zijn. Zou ik tijdens een korte fotoshoot jouw borsten en billen (geflankeerd door je handen) mogen fotograferen voor dit project? Ik kom er graag voor naar jou toe, dus de moeite ligt vooral aan mijn kant. Omdat een en ander strak is ingekaderd, zullen we maar een kwartiertje nodig hebben. Als je jouw trouwe onderdelen liever gedeeltelijk bedekt wilt laten, dan kan ik dat meenemen in het project. Maar naakt heeft de voorkeur.

Ik hoor heel graag via een mailtje van je als je dit ziet zitten. Tot snel!